Eğitim Programı Süresi: 200 Saat 4 Ay
Sertifika Onayı: Üniversite ve Uluslararası Onaylı
Sertifika Geçerliliği: Tüm Kamu ve Özel Kurumlarda Geçerli
Bu Eğitime Kimler Katılmalı: Ön Lisans veya Lisans mezunu olmak
İşitme engellilerle iletişim kurabilecek bedensel ve fiziksel yeterliğe sahip olmak
18 Ocak 2011 tarihli ve 27919 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan “Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” değişikliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde programı Bakanlıkça hazırlanan İşaret Dili Kursuna katılarak belge almış olmak.
- Tanım
- SSS
- Yorumlar
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu Eğitim Programının Amacı
Bu alanda çalışacak bireylerin mesleki yeterlikleri almalarını sağlayan eğitim programıdır.
Meslek Tanımı
Türk İşaret Dilini (TİD) aktif bir şekilde kullanabilen, işitme engellilerle iletişim kurabilen, istenilenleri anlatan, işaret dilinde tercümanlık yapabilen işaret dilini öğretme becerisine sahip bireydir.
Bilgi için ön başvuru formumuzu doldurun; sizi mesai saatleri içerisinde arayarak detaylı bilgi verelim:
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Eğitim Kursuna Katılma Koşulları
- Ön Lisans veya Lisans mezunu olmak
- İşitme engellilerle iletişim kurabilecek bedensel ve fiziksel yeterliğe sahip olmak
- 18 Ocak 2011 tarihli ve 27919 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan “Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” değişikliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde Programı Bakanlıkça hazırlanan İşaret Dili Kursuna katılarak belge almış olmak.
Mezun Olan Kursiyerlerin İstihdam Alanları
Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler, kişisel gelişim alanı altında sertifika programından mezun olan kursiyerler sertifikalarının kazandırdığı yeterlilikler doğrultusunda sektörde çalışabilirler. İşaret dili öğreticiliği ve tercümanlığı yapabilirler.
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu Eğitim Programının İçeriği
- İşaret Dili Genel Özellikler
- İşaret ve Beden Dili İlişkisi
- İletişim ve Günlük Konuşma Dili
- TİD Özelliklerine Göre Cümleler
- TİD Cümlelerinde Ekler ve Zaman
- TİD Cümlelerinde Öğeler
- TİD’ e Göre Hazırlıklı ve Hazırlıksız Konuşma
- TİD kurallarına göre çevirmenlik
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursunun Eğitim Süresi
Eğitim süresi 200 saat olarak planlanmıştır. Eğitimi tamamlayan bireyler Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifika almaya hak kazanır. Eğitimi herhangi bir nedenle tamamlayamayan kursiyer tamamladığı saatleri ve dersleri içeren Milli Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu katılım belgesi almaya hak kazanır.
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu Sertifikası
Eğitimin sonucunda kurs merkezimizde Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri gözetiminde yapılacak olan sertifika sınavına katılan ve kursiyerler 100 puan üzerinden 45 puan ve üzeri puanlar aldığında başarılı olarak sayılır ve hazırlanan sertifikalar Milli Eğitim Müdürlüğünce onaylandıktan sonra kursiyerlere teslim edilir. Sertifikanın kursiyere teslim tarihi 7 iş gününü aşmamaktadır.
İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu Sertifikasının Geçerliliği
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.
Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.
Ayrıca yurtdışında geçerliliği bulunmaktadır. Kursa kayıt sırasında yurtdışında da kullanmak istediğinizi belirtmeniz durumunda kurumumuz aracılığı ile Apostil işlemleriniz tarafımızdan yapılacaktır.